måndag, juli 29, 2013

Monopolet förgyller tillvaron med appar!

Ett kort landhugg i Trosa och endast Expressen tillgänglig i kiosken. Nåväl, en tidning efter ett antal dagar till sjöss är aldrig fel.

På ledarsidan finns ett i övrigt välskrivet inlägg av Gunnar Wetterberg som dock missar målet totalt. Skribentens konklusion är att Systembolaget behövs då de tillhandahåller appar som beräknar promillehalten. Varför är det så många monopolromantiker som sätter  likhetstecken mellan Systembolaget och en ansvarsfull alkoholpolitik. Siffror från SoRAD visar tvärt om att Systembolaget står för den absolut största andelen av alkohol som konsumeras och en allt ökande andel driven av den lättillgängliga samt billiga förpackningsformen bag-in-box.

Sedan tidpunken för Sveriges inträde i EU har andelen bag-in-box ökat dramatiskt och det är Systembolaget som står för försäljningen.  En liten ovetenskaplig undersökning här i båthamnen ger tydligt besked. Vid sopstationen är det endast en person (undertecknad) som slänger flaskor, i övrigt är det kartong efter kartong. I sittbrunnarna öppnas bag-in-box med vana handgrepp på löpande band.

Så ett budskap till alla er monopolromantiker, Systembolaget minskar inte alkoholkonsumtionen  oavsett förgyllande appar eller inte.

För övrigt, ger en snabb sökning på Google Play tillgång till ett större antal appar som beräknar promillehalten och endast en från vårt kära och onödiga monopol.

2 kommentarer:

 1. Det var bland det dummaste jag läst (artikeln i Expressen).

  Behöver man en app för att veta när man bör sluta dricka? Var är skribentens egen intelligens?

  ”Arbetsplatserna är ett av de områden där man tidigt kan upptäcka och påverka dem som börjar få bekymmer med alkohol. Ytterst är det individen som måste vara motiverad och själv ta ansvaret om åtgärderna ska ge resultat.”

  Utmärkt argument för att avskaffa Systembolagets monopol och att istället hjälpa de som verkligen behöver hjälp.

  Spendera de hundratals miljoner som Systembolaget spenderar på att driva politisk propaganda (*) på att skapa effektiva åtgärder för att hjälpa missbrukare!

  [(*) bl.a. genom att berätta för Sverige hur duktiga de är och hur hemskt det vore utan monopol]

  Det skulle alla missbrukare tjäna på och det skulle alla vinälskare tjäna på.

  -Per Karlsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var min reaktion. Ingress och konklusion har inget med innehållet i artikeln att göra. Känns som det placerats in i efterhand.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.