måndag, augusti 12, 2013

Beroende av andras beroenden.


 In gambling the many must lose in order that the few may win  --  George Bernard Shaw
En tweet från Robert Damberg, fd ordförande i UNF (Ungdomens Nykterhetsförbund) fick mig intresserad av att titta lite närmare på IOGT-NTOs finansiering, relation till monopol och hur spelverksamheten bedrivs. Robert är mycket glad över att Miljonlotteriet under perioden 2000-2012 genererat en vinst på lite över 1,5 miljarder kronor.  Roberts glädje är inte svår att förstå, utan denna vinst skulle IOGT-NTO inte ha möjlighet till en stor fast centralorganisation,  kunna driva omfattande lobbyverksamhet och fortsatt ge sina ledare generösa arvoden 

För de av er som orkar läsa vidare vill jag påpeka några saker. Dels att jag på inget sätt är emot ideella organisationer och dess medlemmar. Jag tror starkt på engagerade människor, rätten att organisera sig och yttrandefrihet. Vidare så är jag mot monopol, mycket av samma orsak, monopol skapar inte engagerade människor och ger grund till korruption samt bakåtsträvande.

IOGT-NTO hade 2012 en omsättning på ca 81 miljoner kronor varav närmare 90 % är relaterat till spel. De 32.000 medlemmarna betalar ca 3,5 miljoner i medlemsavgifter och resten är statsbidrag samt inkomster från diverse samarbeten. Ungdomsorganisationen UNF redovisar för samma period en total omsättning av ca 24,5.miljoner varav 20,2 kommer från spelverksamhet. Totalt har IOGT-NTO 52 anställda. I jämförelse med andra medlemsorganisationer med i runda slängar 30.000 medlemmar så är det ett högt antal. Som en jämförelse har PRO med 400.000 medlemmar endast 20 anställda. Men pengarna ger inte bara möjlighet att ha ett stort antal anställda. Det ger också möjligheter till massiva kampanjer, opinionsbildning, omfattande konferenser och som sagt miljonarvoden till sin ledning. Det är intressant att läsa exempelvis hur UNF delar ut hundratusentals  kronor till diverse aktiviteter och jämföra det med hur Sveriges Spelberoendes Riksförbund via sin 10-års berättelse stolt meddelar att de har haft möjlighet att dela ut tvåtusen kronor för en enskild aktivitet. En cyniker skulle nog föreslå Sveriges Spelberoendes Riksförbund att starta någon slags försäljning av alkohol.. Nu är ju vinstnivåerna inte alls på samma nivå som för spel men det skulle ge dem ökade inkomster för sin verksamhet. Allt för ett gott syfte.

Enligt Statens Folkhälsoinstitut så har/har haft 4 % av Sveriges befolkning mellan 15 och 74 år problem med spelande. Med den bakgrunden så är det ju ganska anmärkningsvärt att en organisation som säger sig kämpa mot beroenden bedriver sin verksamhet via just det, andra människors beroenden.  Nu är det här en fråga som faktiskt diskuteras inom IOGT-NTO och det finns medlemmar som ifrågasätter Miljonlotteriet. Svaret från ledningen är dock alltid - utan spel kan vi inte bedriva vår verksamhet och IOGT-NTOs spel är inte som andra spel. Eller som Erik Wagner, strategisk ansvarig IOGT-NTO, uttrycker det, det är som lättöl
Jag har svårt att tro att välutbildade och uppenbart intelligenta människor innerst inne inte förstår att här finns en tydlig konflikt. Dels arbeta mot beroende, dels ha i princip alla sina intäkter via spel. Uppenbart helgar ändamålet medlen i detta fall. Utan inkomsterna från spelverksamheten skulle inte IOGT-NTO kunna bedriva sin verksamhet i dagens skala. De skulle helt enkelt förpassas till ett inflytande motsvarande antalet medlemmar. 

I nästa inlägg kommer jag belysa den något kluvna hållning IOGT-NTO har till monopol. Å ena sidan lägger man stor energi och har omfattande samarbeten med ett monopol medans man frenetiskt ifrågasätter andra. Vilken modell som förordas av organisationen verkar vara relaterad till storleken av intäkter för densamma

2 kommentarer:

 1. Anonym22:42

  IOGT-NTO finansierar alltså 4,5% av sin verksamhet med medlemsavgifter. Ur ett "företagsekonomiskt" perspektiv är det intressant att notera att de lägger mer på medlemsvärvning (5 190 kkr) än den totala summan de får in i medlemsavgifter (3 700 kkr)! Resultatet var 3870 nya medlemmar, d.v.s. en värvningskostnad på 1 341 kr per medlem! Således så bränner de ca 11 års medlemsavgifter för att värva en medlem. Ingen självfinansierande organisation skulle kunna göra så.

  Herre jisses! Enbart lönekostnaden (inkl. arbetsgivaravgifter och pensionsavsättningar) för deras förbundssekreterare och förbundsstyrelse uppgår till 3 300 kkr per år, eller 89% av intäkterna av medlemsavgifter. Inte heller något en självfinansierande organisation kunde göra.

  Undrar hur medlemsantalet skulle se ut om de inte hade 140% av medlemsavgifterna att lägga på nyvärvning för att ersätta avgångna medlemmar? Det skulle nog inte bli så många kvar som kunde betala pamplönerna... Utan lotteriet skulle den där organisationen nog falla ihop som en misslyckad sufflé.

  Ärligt talat är de nog inte ensamma i den "pseudo-politiska världen" om att ha det lite så här.

  SvaraRadera
 2. IOGT-NTO lever på spel. Stort antal anställda, dyr ledning och personer som födds och lever i rörelsen. Klart att de slåss för sin existens, kanske mer är för sin grundtanke.

  Finns säkert som i många "ideella" föreningar av den här typen ett stort glapp mellan de lokala medlemmarna och den centrala styrelsen.

  Det du pekar på hade jag missat men visar på problemet. Utan spel överlever IOGT-NTO inte. Därför blundar man för problemet med spelberoenden, IOGT-NTO är ju trots allt en "god" organisation.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.