onsdag, september 18, 2013

Alkoholskatt, medel för folkhälsan eller politiskt platt fall?

Idag presenterades Budgetpropositionen för 2014. Ett av förslagen är en höjd punktskatt för alkohol

Totalt planeras skatten att höjas med 7 % för vin/öl och 1 % för starksprit vilket förväntas ge staten 730 MKR i extra intäkter. Höjningen har föregåtts av debatter där risken för ökad gränshandel och smuggling vägts mot minskad totalkonsumtion.

Motivet till skattehöjning anges  främst vara folkhälsoskäl där höjda priser ska ge en minskad/oförändrad totalkonsumtion

Hos ungdomar är priset väldigt avgörande för konsumtionen. Människor har fått allt mer i plånboken, det är glädjande men då måste vi också ha en höjning av alkoholskatten för att hålla ett läge där konsumtionen inte ökar, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD).
Om man däremot läser budgetpropositionen så förväntas skatteintäkter att öka mer än skattehöjningen fram till 2017, dvs totalkonsumtionen kommer att öka.  Skatteintäkterna som 2013 förväntas vara 12,4 miljarder och nästa år 13,2 (med höjd skatt) ska fram till 2017 stiga till 13,7 miljarder. Så tvärt emot vad som kommunicerats bygger budgeten på en ökad konsumtion.

Så vilken nytta gör då egentligen en rätt verkningslös skattehöjning? Det är framförallt en politiskt seger för Kristdemokraterna med Maria Larsson i spetsen och ett absolut måste för att tillfredsställa de organisationer som står partiet nära.  Det finns ett tätt samarbete mellan nykterhetsrörelsen och Kristdemokraterna och ett antal riksdagsledamoter är också medlemmar i delar av rörelsen.

Frågan är om segern i slutändan kommer visa sig vara en pyrrhusseger. Ett parti snubblande nära 4 % spärren och som i budgetpropositionen  mest framstår som ett skattehöjarparti. En skattehöjning som inte ens förväntas ha avsedd effekt, d.v.s minska alkoholkonsumtionen.

Valet 2014 lär utvisa om det var rätt beslut.


1 kommentar:

  1. Den stora förloraren är miljön på regeringens höjning! Antar att man inte kommer göra några mätningar på det, men all lastbilstrafik som går ner från Sveriges bryggerier för att fylla upp butikerna Calle, Bordershop, Fleegard etc. för att sedan alkoholen skall köras upp till Sverige igen i personbilar samt skåpbilar för dom som säljer det svart på gator och vid skolor. Själv bryr jag mig inte om mitt vin blir lite dyrare, men så kommer inte den stora massan reagera. Så vad skall man säga! Länge leve Tax-Free. Tycker du vinet är för dyrt i Sverige så varför inte prova 9 liter för 194:- för på Calle i Danmark. Samma vin kostar på Systembolaget 199 för endast 3-liter och det före skattehöjningen.

    9-liter Appasimento för 194:-

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.