måndag, september 30, 2013

Behöver vi dessa Disney stores?

I dagens Aftonbladet publicerades en krönika av Johan Hakelius där han bekymrat konstaterar att Systembolag­et Disneyfierats.
Systemet är så otvunget numera att jag frestas att gå dit bara för att fördriva tiden, snacka lite med kompisar, kanske sitta på en pall lådvin och läsa en bok.
 Kanske omedvetet, slår  Johan Hakelius huvudet på spiken. Han konstaterar mellan raderna att Systembolaget har spelat ut sin roll. Systembolaget ger nämligen service på en sådan nivå att man inte längre behöver skämmas för att gå dit. Systembolaget begränsar inte längre tillgången till alkohol genom skam, dåliga öppettider eller långa köer.

Så varför har vi kvar Systembolaget. Idag kan vi beställa från Systembolaget och få det hemlevererat, allt via nätet, enkelt tillgängligt och med en service fram till dörren. Reklamen är i princip lika intensiv som i andra länder. Nås vi inte av reklam via lokala media så finns mer eller mindre alla svenskar idag på internet samt ser på TV från andra länder och får reklam via de källorna. Konsumtionen har också de senaste åren minskat, det trots avregleringar, avskaffande av importmonopol, möjlighet att sedan 2007 privatimportera vin från EU och i samband med det tillkomsten av de för förbudsivrarna förhatliga vinklubbarna. Som forskaren Mattias Svensson konstaterar  -- de flesta svenskar kan hantera friheten att dricka 

Enligt min mening finns Systembolaget främst av politiska orsaker. Det finns ett antal partier, inom Alliansen främst  Kristdemokraterna med Folkpartiet i släptåg som gjort frågan till en principfråga .  Det är inte en fråga om dagens system bäst hanterar problemet, beroende av alkohol, det är en fråga om att politiker saknar visioner och gärna låser sig i gamla tankesätt. Det backas sedan upp av ett Systembolag som spenderar stora summor på opinionsbildning. Opinionsbildning som endast syftar till att bibehålla ett system vilket gynnar de som leder företaget. Det hela vävs ihop med intresseorganisationer och forskare som bedriver delar av verksamhet med bidrag från Systembolaget. I slutändan sjunger alla monopolets lov.
Minns ni när ett besök på Systemet var ungefär som att gå på porrbio? Såg man någon man kände låtsades man antingen vara uppslukad av en vinetikett, eller så hälsade man överdrivet högljutt med ett par tråkiga standardskämt.
Jag hoppas att i framtiden ingen av dagens ungdomar behöver känna skam för att de köper vin till helgen eller gud förbjude, tar ett glas vin mitt i i veckan. Ett sätt att undvika det är att aktivt välja de politiker vi vill ha.  Valpejlen 2010 gav möjlighet att se vad enskilda politiker tyckte i frågan. Inte oväntat var alla Kristdemokrater på riksdagsnivå mycket emot ett avskaffande av Systembolaget. Vad som dock är intressant är att bland yngre politiker, inom alla partier, finns personer som vill avskaffa alkoholmonpolet. Inför valet 2014 kan kanske ett aktivt kryssande få ut de värsta fundamentalisterna ur riksdagen. Det är helt enkelt upp till oss. Vi har ju som vi vet de politiker vi förtjänar.

1 kommentar:

 1. “Varför har vi monopolet?” brukar jag (inte oväntat) ofta diskutera med olika människor.

  De vanligaste svaren:
  - De har så bra sortiment
  - Det är så bra att kunna köpa hela stora utbudet i Skara (eller någon annan liten ort)
  - Det är så praktiskt att hitta allt i samma butik (ett vanligare och vanligare argument)
  - med mera

  Inget – INGET – av dessa argument är ett rimligt eller förnuftigt argument för monopolet, om man tänker efter.

  Aldrig – ALDRIG – kan någon förklara för mig varför vi då inte också borde ha monopol på t.ex. matvaror, kläder, tobak, eller bilar.

  Ingen – INGEN – som jag diskuterar med framför det enda argument som har relevans, det enda argument verkligen KAN motivera ett monopol: att ett monopol är absolut nödvändigt för folkhälsan.

  Kanske beror det på att monopolet faktiskt inte har en positiv effekt på folkhälsan. Allt tyder ju på att monopolet faktiskt är negativt för folkhälsan. I och med att monopolet börjat luckras upp under senare år så har alkoholkonsumtionen börjat minska. Men under den tid vi haft ett strikt monopol har alkoholkonsumtionen haft en stadigt stigande tendens. (http://www.bkwine.com/sv/debatt/utvecklingen-av-alkohol-och-tobaksbruk-i-sverige/)

  Vi har nog kvar monopolet eftersom ingen, vare sig politiker eller väljare, ser det som en viktig fråga och därför att det finns starka lobbykrafter som lägger ner många miljoner på att förklara hur oerhört bra monopolet är (lett av Systembolagets egen propagandamaskin). Det gör att svenska folket i stor utsträckning är indoktrinerat, dvs tror på en falsk och osann världsbild som sprids av Systembolaget, IOGT-NTO, Carl B Hamilton och andra monopolförespråkare.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.