söndag, januari 05, 2014

Vissa år är bättre än andra

Början på ett nytt år, valår till råga på allt. Ett år när vi kommer att få diskutera alkoholpolitik. Ett år när förhoppningsfullt andra röster än Systembolagets kommer att nå ut till allmänheten.  Ett år som innehåller många möjligheter och kanske ett år då Sverige tar några stapplande steg mot en bättre alkoholpolitik. En politik som fokuserar målen snarare än medlen.

Och det har redan startat.  Systembolaget har för regeringens räkning precis kommunicerat att en utredning som ska skydda monopolet kommer tillsättas. Samtidigt debatterar Sveriges moral och förbudsparti, Kristdemokraterna med det idag enda liberala partiet , Centerpartiet om alkoholpolitik.

Kommer försöka öka tempot på min blogg och ge mina synpunkter på vad som jag tycker bör förändras. Är inte statligt finansierad och har inte 100-tals miljoner för opinionsbildning till förfogande. Men jag har många synpunkter, vissa kanske till och med rätt vettiga. Jag kan lova att jag inte kommer följa några partipolitiska piskor. Ej heller har jag några ekonomiska incitament, till skillnad mot debattörer som IOGT-NTO, Systembolaget eller för den delen Nätvinhandlarnas branschorganisation

Hoppas ni följer med

PS. Följ gärna den alltid vältalige och analytiskt lagda Vintomas. Hans senaste blogginlägg föregick twitterdebatten mellan C och KD med ca 24 timmar.  

  – Syftet är att upprätthålla Systembolagets detaljhandelsmonopol. Räcker inte lagrummet till måste det förtydligas, vi vill inte att det uppstår en förtäckt detaljhandel med aktörer som både marknadsför och har egna försäljningskanaler. Om det här finns en stor politisk samsyn, säger ansvarig minister Maria Larsson (KD) till Svenska Dagbladet.

2 kommentarer:

  1. Anonym14:51

    Förvånande är det alltså inte. Just Per Ankersjö (C) har redan tidigare tagit ställning mot IOGT-NTO-varianten av alkoholpolitik. Tyvärr är han "bara" borgarråd i Stockholms stad, så vi får väl se om Centern på riksnivå också tar tydlig ställning. Att Folkpartiet verkligen inte är liberaler (i alla fall inte i denna fråga) kan inte påpekas nog ofta.

    SvaraRadera
  2. Per Ankersjös ställningstagande är inte förvånande. Stefan Attefalls reaktion och kommentarer är det dock. Att han reagerar så mot en kommunpolitiker tyder på att partipiskan säkert används på riksdagsnivå. Gäller att visa enighet även om det finns spänningar bakom kulisserna. Får se om Moderaterna och Centern vill stå bakom ytterligare inskränkningar. Eller så får vi ett icke-beslut av typen att fler utredningar behövs.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.